Weloverwogen lenen: 5 gratis tips

Wist u dat ruim de helft van alle Nederlanders wel eens geld leent? Massaal betalen we op krediet. Of het nu gaat om het kopen van een huis, auto of de inrichting van je woonkamer. Echter is er ook een groot percentage dat impulsief met leningen omgaat. Geld lenen, daar is niets mis mee, maar doe het wel verstandig. Zo zorg je ervoor dat je de lening netjes kunt afbetalen zonder al te veel in de problemen te raken. Vijf tips.

A.Bepaal het doel van je lening

Allereerst is het uiteraard belangrijk om te weten waarvoor je leent. Is dat die fraaie glimmende bolide die je onlangs in showroom zag staan? Of wil je eindelijk eens die prachtige juweel van de Bijenkorf binnenslepen? Door duidelijk het doel te weten van je lening kun je beter bepalen watvoor soort lening je nodig hebt. Als je het bedrag eenmalig nodig hebt, dan is een persoonlijke lening met een vast looptijd de beste optie. Heb je een lening langer nodig, bijvoorbeeld voor aflossing van je huis, dan zul je kiezen voor een doorlopend krediet.

B. Weet je maandelijks kunt missen

Zorg voor draagkracht voor je lening. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je van tevoren weet of je de maandelijkse kosten binnen jouw budget kunt opbrengen. Een geldverstrekker zal hierop letten, maar het is voor jezelf ook beter om hier kaders en richtlijnen voor te hebben. Zo weet je namelijk wat je maximaal per maand aan andere zaken kunt besteden.

C. Vergelijk de rentetarieven

Een lening betaal je vanzelfsprekend met rente terug. Om een aantrekkelijke manier van geld lenen te vinden, is het verstandig om de rentetarieven en overige voorwaarden met elkaar te vergelijken. Kies je voor en vaste rente? Of wil je juist een lening met een rente die fluctueert, waarbij je dus vooraf rekening moet houden met wijziging van de rentestand.

D. Weest bewust van de doorlooptijd

Stel jezelf eens wat kritische vragen over de doorlooptijd van jouw lening, voordat je definitief iets afsluit. Is er bijvoorbeeld een bepaalde leeftijd waarop je graag wilt dat je lening is afgelost? De duur is ook afhankelijk van jouw maandelijkse inbreng. Wees hier reƫel in. Wie bijvoorbeeld een lening snel wilt aflossen, maar daardoor maandelijks te weinig kan besteden aan overigen zaken, die kan beter kiezen voor een langere duur van de looptijd. Afhankelijk is ook wat je graag wilt lenen. Een mooi jurk is sneller afgelost dan een huis, zoals we eerder in het artikel lieten weten.