Een lening afsluiten

Een lening kan soms noodzakelijk zijn en uitkomst bieden.
Een lening en de bijkomende aflossing is gaat u daarentegen aan voor een langere termijn. Geld lenen kost tenslotte geld.
Het is dan ook verstandig om u zelf goed te informeren.

Kunt u de lening betalen?

Wanneer u geld leent krijgt u in één keer een geldbedrag wat in termijnen terugbetaald dient te worden. Daarbovenop komen de rentekosten en eventuele bijkomende kosten. Uiteindelijk betaald u dus een hoger bedrag terug dan u geleend heeft.
Simpel gezegd is het handig om u inkomsten en lasten met elkaar te verreken en zo te kijken hoeveel geld u overhoudt om de laten van een lening te kunnen betalen.

Is sparen een optie?

Wanneer de mogelijkheid er is om eerst te sparen dan is dit uiteraard voordeliger. U heeft dan geen extra kosten.
Sterker nog, u krijgt rente wanneer geld op een spaarrekening heeft staan. Sparen heeft dus de voorkeur boven lenen.  Heeft u direct geld nodig voor uw leendoel dan kan een lening uitkomst bieden.

Waar gaat u lenen?

Iedere kredietverstrekker heeft zo zijn eigen werkwijze, rentetarieven en service. Door u goed te (laten) informeren kunt u vaak veel tijd en geld besparen.
Er is een mogelijkheid om een lening op basis van ‘execution only’  af te sluiten en/of op basis van een adviseur.
Bij ‘execution only’ krijgt u geen advies. Er wordt vanuit gegaan dat u zelf voldoende kennis heeft om een lening af te sluiten.
Wanneer u een lening afsluit via een adviseur/ intermediair wordt u persoonlijke situatie geïnventariseerd en op basis hiervan een advies gegeven. Intermediairs werken samen met verschillende banken waardoor er een grotere keuze uit leenproducten en rentes mogelijk is. Dit kan in uw voordeel zijn. Sluit u ook een bescherming naast de lening af dan kan er een vergoeding(fee) van u gevraagd worden. Aan de advisering van de lening zelf zijn geen kosten verbonden.

Het leenproduct.

Bij de keuze van het leenproduct is het interessant om te weten of de lening boetevrij ingelost kan worden, wat de looptijd is, en of de rent vast of variabel is.
Zo heeft een persoonlijke lening een vaste rente en een vaste looptijd, voortijdig inlossen kan extra kosten met zich meebrengen.
Een doorlopend krediet heeft een variabele rente en een theoretische looptijd. Er kan wel boetevrij ingelost worden.
Deze twee leenproducten zijn de twee basis varianten van leningen. Een WOZ krediet en een autolening zijn in feite weer afgeleid van een doorlopend krediet.