Niet lenen?

Geld besparen door niet te lenen

Tijdens deze economische crisis willen de meeste mensen niet teveel geld uitgeven. Maar misschien was u net van plan om een lening af te sluiten. Een groot geldbedrag van een paar duizend euro is soms noodzakelijk. Dit bij het kopen van een nieuwe motor bijvoorbeeld. Het lijkt heel erg gunstig om geld te lenen en op die manier het product te kopen dat u wilt hebben, maar u kunt veel geld besparen door niet te lenen. Geld lenen is namelijk een dure hobby. In dit artikel zullen wij aan de hand van twee voorbeelden aan u laten zien wat een lening kost. U zult zien dat er veel geld mee gemoeid gaat.

10.000 euro lenen

Als u bijvoorbeeld 10.000 euro wilt lenen dan zal de lening u veel meer kosten dan 10.000 euro. Bij een bekende geldverstrekker hebben wij een proefberekening gemaakt om te zien wat de lening uiteindelijk kost. In totaal bent u maar liefst 14.799 euro kwijt aan het eind van de rit. Dit betekent dat u bijna 1,5 keer zoveel kwijt bent dan het bedrag dat u leent. Dat u zoveel meer kwijt bent komt hoofdzakelijk door de rente die u moet betalen. In dit voorbeeld is de rente 6,8% en heeft u te maken met een looptijd van 148 maanden.

30.000 euro lenen

Misschien heeft u niet genoeg aan een lening van 10.000 euro. U kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld 30.000 euro te lenen. Ook met dit bedrag hebben wij de proef op de som genomen bij een bekende Nederlandse geldverstrekker. Aan het eind van de rit bent u 39.145 euro kwijt aan de lening. U betaalt dus bijna 10.000 euro aan rente. Een ernorm bedrag, dat u kunt uitsparen door geen geld te lenen.

Conclusie

Het mag aan de hand van de voorbeelden wel duidelijk zijn dat geld lenen heel veel geld kost. Vandaar ook de slogan ‘Geld lenen kost geld’ die u overal hoort. In verhouding betaalt u bij een lening van 30.000 euro minder rente dan bij een lening van 10.000 euro, maar bij beide leenbedragen is het geld dat u aan de geldverstrekker betaalt enorm.
Er zijn alternatieven, dus geld lenen is niet noodzakelijk. U kunt bijvoorbeeld gaan sparen voor het product dat u wilt kopen. Leg elke maand een bedrag opzij en spaar op die manier het geld bij elkaar. Hoeveel u maandelijks kunt sparen hangt natuurlijk helemaal af van uw eigen portemenee. U kunt in ieder geval uitzoeken hoeveel u maximaal kunt lenen en wat het aflossingsbedrag per maand dan zou zijn. Stel dat dit 350 euro per maand zou zijn, dan kunt u dat bedrag in ieder geval sparen per maand. In een jaar tijd spaart u zo 4.200 euro bij elkaar, dat schiet dus goed op!