Kosten lening

Hoeveel kosten bij lening 5000 euro?

In dit artikel gaan wij bekijken hoeveel kosten u moet maken als u 5.000 euro leent. Een lening kost namelijk altjd geld. Maar hoeveel is dit ongeveer? Om u een idee te geven van de kosten hebben wij dit artikel opgesteld. Allereerst gaan wij in op de vraag, hoeveel kan ik lenen? Vervolgens bekijken wij de bijkomende kosten voor een lening.

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat u 5.000 euro gaat lenen zult u eerst moeten onderzoeken of het financieel wel haalbaar is om dat bedrag te lenen. Niet elke Nederlander kan zomaar een lening van 5.000 euro afsluiten. De geldverstrekker zal kijken naar uw inkomen, uw woning en eventueel andere leningen die nog niet zijn afgelost. Op basis van deze gegevens zal de geldverstrekker bepalen of u geld kunt lenen en zoja hoeveel. Het kan dus heel goed zijn dat u geen 5.000 euro kunt lenen maar maximaal 2.000 bijvoorbeeld. Het kan ook zo zijn dat u helemaal geen geld kunt lenen. Om een antwoord te krijgen op de vraag ‘hoeveel kan ik lenen?’ kunt u een zogenaamde test berekening uitvoeren. Via de websites van de geldverstrekkers kunt u met een paar muisklikken nagaan hoeveel u ongeveer kunt lenen. Bedenke wel dat dit een incidactie betreft. Als het systeem aangeeft dat u 5.000 euro kunt lenen dan betekent dit nog niet dat de bank ook daadwerkelijk de lening zal verstrekker. Pas als u een offerte opvraagt en deze goedgekeurd wordt zal de lening defenitief zijn.

Kosten voor een lening van 5.000 euro

Bij een bekende Nederlandse geldverstrekker hebben wij een proefberekening gedaan om te kijken welke kosten er in rekening worden gebracht. Stel dat wij 5.000 euro zouden lenen bij de geldverstrekker dan is het maandelijkse aflossingsbedrag 50 euro. De looptijd is dan wel 188 maanden. Het duurt dus meer dan 15,5 jaar voordat u de lening volledig heeft afgelost. Het lijkt natuurlijk heel erg interessant om zo’n bedrag te lenen en in zulke kleine stapjes terug te betalen. Echter is er ook sprake van rente die u moet betalen. In dit voorbeeld is de rente 9,1% op jaarbasis. Omdat u ook rente moet betalen is de lening duurt. Aan het eind van de rit heeft u namelijk iets meer dan 9.300 euro betaalt aan de geldverstrekker. Dit is het volledige bedrag dat u kwijt bent aan een lening van 5.000 euro. Als wij kijken naar de kosten voor een lening van 5.000 euro dan zijn de kosten in dit voorbeeld maar liefst 4.300 euro.

Conclusie

U heeft kunnen lezen dat niet iedereen zomaar 5.000 euro kan lenen. Er moet eerst gekeken worden naar onder andere de hoogte van uw inkomen. Als u wel 5.000 euro kunt lenen dan weet u nu hoeveel geld er eigen verdwijnt. De geldverstrekker zal erg blij zijn, want die strijkt duizenden euro’s op per klant. Als een geldverstrekker elke maand enkele tientallen leningen verkoopt dan maken ze veel winst! Bedenk goed of u een lening wilt afsluiten. Als u de kosten te hoog vind dan kunt u beter geen geld lenen. Als u de kosten ervoor over heeft dan behoort het afsluiten van een lening van 5.000 euro tot de mogelijkheden.